Nesveikas gyvenimo būdas, lėtinis stresas, aplinkos tarša, stimuliatorių vartojimas, tam tikrų vaistų vartojimas ir netinkama mityba – visa tai sukelia lėtinį organizmo uždegimą. Mityba gali būti ir uždegimą skatinantis, ir priešuždegiminis veiksnys, todėl priešuždegiminė dieta yra svarbiausia ligų gydymo dalis ir geriausias būdas jų išvengti. Priešuždegiminė dieta padeda kontroliuoti organizmo būklę, nes jos pagrindą sudaro svarbiausios maistinės medžiagos. Jis palengvina organizme atsirandančius sutrikimus ir padeda užkirsti kelią pavojui. Daugiau apie tai skaitykite toliau šiame straipsnyje.
Svarbiausias vaidmuo tenka omega-3 riebalų rūgštims, gaunamoms iš augalinių aliejų, riebios žuvies ir riešutų. Yra mokslinių įrodymų apie teigiamą šios klasės junginių poveikį sveikatai. Jie gali užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių problemoms. Tačiau šiomis savybėmis pasižymi ne tik riebalai, daugelis fitonutrientų stabdo laisvųjų radikalų gamybą ir taip mažina uždegimų atsiradimą.
Tarp jų yra kurkuminas – galingas antioksidantas, pasižymintis priešuždegiminėmis, antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis. Jis apsaugo nuo daugelio sudėtingų ligų, tokių kaip artritas ir vėžys, išsivystymo.
Kitas fitonutrientas – alkaloidas piperinas, kuris mažina pykinimą, galvos skausmą ir gerina virškinimą, taip pat pasižymi priešuždegiminėmis ir edemą mažinančiomis savybėmis. Jis padeda sumažinti skausmo receptorių aktyvumą organizme, todėl dar labiau sumažėja diskomfortas. Nors tiek kurkuminas, tiek piperinas atskirai yra naudingi sveikatai, jų derinys sustiprina poveikį.
Kitos svarbios sudedamosios dalys: augalų ekstraktai – vertingas ginklas kovojant su odos problemomis ir senėjimo procesais. Taip pat probiotikai, kurie apsaugo nuo virškinamojo trakto infekcijų ir kontroliuoja organizmo imunines reakcijas, pvz., sergantiems uždegiminėmis žarnyno ligomis .
Visus anksčiau minėtus fitonutrientus rasite repeat kokteilyje.
Svarbu padidinti pasirinktų maistinių medžiagų suvartojimą ir kartu apriboti toksiškų ir kenksmingų medžiagų kiekį. Daugiausia uždegimų mūsų organizme sukelia transriebalai. Jie susidaro termiškai apdorojant riebalus aukštoje temperatūroje. Todėl geriau vengti kepti ir vartoti šaltą aliejų. Taip pat reikėtų riboti paprastųjų cukrų vartojimą, nes jie turi įtakos endokrininei sistemai ir medžiagų apykaitai. Dažnas jų vartojimas gali sukelti kasos perkrovą ir uždegimą.
Taip pat reikėtų vengti toksiškų junginių, susidarančių termiškai apdorojant aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, akrilamido ir policiklinių aromatinių angliavandenilių. Akrilamidas išsiskiria termiškai apdorojant angliavandenius. Kita vertus, angliavandeniliai susidaro kepant mėsą ant grotelių. Šios toksiškos medžiagos yra kancerogeninės ir daro neigiamą poveikį mūsų sveikatai.
Gėrimai mityboje atlieka svarbų vaidmenį. Verta gerti daug vandens, kuris yra pagrindinė žmogaus organizmo sudedamoji dalis ir perneša maistingąsias medžiagas. Kartu atsisakykite alkoholio, nes jis didina uždegimą ir apkrauna kepenis. Taip pat geriau vengti saldintų gėrimų ir gėrimų, kurių sudėtyje yra saldiklių, nes jie naikina žarnyno florą.
Tinkama mityba sumažina tikimybę susirgti daugeliu negalavimų. Todėl reikėtų laikytis pagrindinių priešuždegiminės dietos principų ir nevarginti organų. Visų pirma atkreipkite dėmesį į minėtų maistinių medžiagų, ypač omega-3 riebalų rūgščių ir fitonutrientų, tiekimą.
Kita vertus, yra gėrimų ir maisto produktų, kurie mažina uždegimą, o kartu ir lėtines ligas. Konkrečiai kalbame apie: vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, uogų, obuolių ir žalių lapinių daržovių, kuriose gausu natūralių antioksidantų ir polifenolių – apsauginių junginių, randamų augaluose.
Tyrimais taip pat nustatyta, kad riešutai mažina uždegiminių žymenų kiekį ir širdies bei kraujagyslių ligų ir II tipo diabeto riziką.
Kava, kurioje yra polifenolių ir kitų priešuždegiminių junginių, taip pat gali apsaugoti nuo uždegimo.
Kad sumažintumėte uždegimą, stenkitės laikytis bendros sveikos mitybos. Jei ieškote mitybos plano, kuriame būtų griežtai laikomasi priešuždegiminių mitybos principų, apsvarstykite Viduržemio jūros regiono dietą, kurioje gausu vaisių, daržovių, riešutų, neskaldytų grūdų, žuvies ir sveikų aliejų, arba kreipkitės į mitybos specialistą ir sudarykite individualų mitybos planą.
Sveika mityba ne tik mažina lėtinių ligų riziką, bet ir gerina nuotaiką bei bendrą gyvenimo kokybę.